Fogászati inlay, onlay

Fogászati inlay, onlay

Az inlayek/onlayek (betétek) olyan fogtechnikai laboratóriumban készült fogpótlások amik pontosan illeszkednek a fogorvos álttal kialakított üregbe.

Az elkészített pótlást a fogorvos speciális ragasztó cementel ragasztja véglegesen az üregbe. A betétek egy kiváló minőségű, hosszú élettartamú alternatíva aminek anyaga lehet fém, kerámiával leplezett fém, préselt kerámia, arany , gradia (műanyag-kerámia kombináció). Győri fogorvosunk, akkor ajánlja és választja ezt a megoldást amikor relatíve nagy üreggel áll szemben, de még nem akkora a foganyag veszteség, hogy koronára legyen szükség. Az inlayeket azok alapján kategorizálják, hogy azok az adott fognak hány felszínére terjednek ki, tehát lehet egy, kettő vagy három felszínű inlay.

Ha még több foganyagot kell elvenni, és a pótlásnak ki kell terjednie az egész rágófelszínre akkor beszélünk onlay, overlay ről. Az inlayek a fenti említett módon kerámiából, fémből vagy műanyagból vagy ezek kombinációiból készülnek. Esztétikai szempontból előnyösek a kerámia és a műanyag inlayek, mert fogszínűek, fontos, hogy ezek az esztétikus betétek speciális esztétikus ragasztócementtel legyenek beragasztva. Nagyon precíz illeszkedésűek és jó tartósságuk van. Nincs fény hatására történő (fotopolimerizációs) zsugorodás, hiszen szájon kívül történik a készrevitel. Az inlay és a fog közötti kémiai kötések megakadályozzák a természetes fog vagy fogak törését.

Felkeltette érdeklődését ez a technika, de kérdései vannak? Győri fogászatunkon örömmel várjuk, ahol minden kérdésére választ kap.

Győri fogorvos kollégánk segíthet eldönteni a legmegfelelőbb kezelést a hiányzó foganyag  pótlására, az esztétikai szempontokat figyelembe véve. Ha többet szeretne megtudni a betétekről foglaljon időpontot, vagy vegye fel a kapcsolatot a Győri fogászatunkkal.