Gyökérkezelés

Gyökérkezelés

A gyökércsatorna kezelés (endodoncia) akkor szükséges, amikor a fog belsejében található elő szövetek megfertőződnek.

Mi a gyökércsatorna kezelés?

Ez akár egy repedés, szuvasság vagy sérülés következménye lehet. A gyökércsatorna kezelésnek köszönhetően megszűnik a gyulladás, a fájdalom. A kezelés magába foglalja a fogüreg megnyitását az elhalt/gyulladt szövet eltávolítását és a fog üregrendszerének tömését. Ennek az eljárásnak köszönhetően a fog ismét be tudja tölteni a támasztó funkcióját.

 

A gyökércsatorna-kezelés szükségességével kapcsolatos tünetek a következők lehetnek:

Érzékenység a forró vagy hideg ételekhez vagy italokhoz.
Fájdalom harapás vagy rágás közben.
Az íny duzzanata az érintett fog közelében
Arc duzzanata

A gyökérkezelés célja, hogy megmentse a fogat, és megakadályozza a jövőbeli fertőzést. Ha nem végeztek gyökérkezelést, a fertőzés továbbterjed, és a fogat el kell távolítani.  A kezelés a következőképpen zajlik: érzéstelenítés mellett megnyitjuk a "fogkamrát" jó rálátást biztosítva a csatornákra, megtörténik a sérült szövetek eltávolítása, ezek után megfelelő műszerekkel a csatornák egyenkénti megmunkálása történik, a kezelés végén pedig egy szövetbarát gyökértömő anyag kerül a fogüregbe. Győri fogorvosként mindig törekszem arra, hogy a lehetőségekhez mérten a legpontosabb gyökértömést ki tudjuk vitelezni.

 

A további koronai restaurálás a megmaradt foganyag mennyiségtől függően történhet töméssel vagy koronával.

Győri fogászatunkban a modern eszközöknek és kiváló orvosainknak köszönhetően a gyökérkezelés gyorsabban zajik mint általában, és persze fájdalommentes. Ha többet szeretne megtudni a gyökérkezelésekről foglaljon időpontot, vagy vegye fel a kapcsolatot a fogászatunkkal.