FOGPÓTLÁS GYŐR

Találjunk tökéletes megoldást közösen

Idősebb hölgy tökéletes fogsorral mosolyog.

Milyen fogpótlási megoldások léteznek?

A fogpótlás olyan esetekben szükséges, amikor a fog vagy egy adott része fogmegtartó kezelésekkel már nem menthető meg.

Ma már többféle fogpótló megoldás létezik, melyeket a foghiány mértékének figyelembevételével lehetséges alkalmazni, kiterjedtebb foghiány esetén pedig akár kombinálni is.

Kisebb foghiányok pótlására készíthető korona és híd is, de ezeken kívül még különféle kivehető és rögzített fogpótlások is a rendelkezésre állnak. A beavatkozást minden esetben alapos tervezés, lenyomatvétel és vizsgálat előzi meg, amelyek alapján a pácienseinkkel közösen választjuk ki a számukra legoptimálisabb fogpótlási megoldást.

Kérjen időpontot vagy keressen minket bizalommal felmerülő kérdéseivel!

TELEFONÁLOK

Rögzített fogpótlások

A rögzített fogpótlások esetében az elkészült fogművet a meglevő fogakhoz rögzítjük.

A rögzített fogpótlások a minőségi anyagoknak és a precíz fogorvosi munkának köszönhetően hosszú távú és tartós megoldást jelentenek.

Súlyosan károsodott vagy kiterjedt foghiány esetén jelenleg az egyik legjobb megoldást nyújtják.

A rögzített fogpótlások leggyakoribb típusai a koronák és a hidak.

Milyen esetekben ajánlott a rögzített fogpótlás

Gyökérkezelt és elszíneződött fogak helyreállítása és megmentése esetén
Több felszínt érintő fogtömések esetén
Ha fontos a nagyobb teherbírás
Súlyosabb fogszuvasodás esetén
Letört fogak helyreállítására is ideális megoldás
Ha a páciens elegendő eredeti foggal rendelkezik
Ha nem számít az ép foganyagot is érintő veszteség
Fogászati korona ráillesztése az előkészített fogra.

Korona

A koronákat egyetlen fog restaurációjára használjuk. A korona olyan mint egy burok, formát ad a sérült fognak.

Kiváló megoldás olyankor, amikor egy gyökérkezelt fog elveszíti a színét és a rugalmasságát, vagy amikor a metszőfogak túlságosan sérültek. Ezzel a megoldással ugyanis teljesen visszaállítható a sérült fog eredeti szépsége.

A fogászati koronának azonban alapvető feltétele a foggyökér megléte, amelynek hiányában implantátumot szükséges beültetni.

Fogászati híd fogpótlási megoldás bemutatása.

Fogászati híd

Nagyobb foghiányok esetén alkalmas megoldások a fogászati hidak. A hidak az egyszeres vagy többszörös foghiány átívelésére készített fogművek. A fogászati híd több, egymáshoz kapcsolt koronából épül fel.

A fogászati híd felhelyezéséhez az implantátumos megoldásokkal ellentétben sajnos szükséges a hiányzó fogak melletti ép foganyagból is elvenni, hogy a híd megfelelő stabilitást kaphasson.

A fogászati korona, valamint a híd is többféle anyagból - cirkónium, préskerámia vagy fémkerámia - készülhet.

Milyen anyagokból készülhet a korona és a híd

1

Cirkónium

A számítógépes technológiának köszönhetően napjainkban ezred milliméter pontossággal megtervezhető az egyedileg készülő cirkónium korona, amely egyesíti magában a préskerámia és a fémkerámia korona kedvező tulajdonságait.

Előnye, hogy nem tartalmaz fémet, átengedi a fényt és az eredeti fogakhoz szinte tökéletesen hasonló megoldást érhetünk el általa. Gyökérkezelt fogak esetében is biztonságosan alkalmazható. A cirkónium korona felhelyezéséhez mindemellett sokkal kisebb mennyiségű foganyag eltávolítása szükséges.

Hátránya, hogy költségesebb megoldást jelent.

2

Préskerámia

A préskerámia korona esztétikus és természetes hatású fogmű, amely képes visszaadni az eredeti fog formáját és színét. Általában a mosolyzónában lévő fogak pótlására javasoljuk és alkalmazzuk.

A préskerámia korona sem tartalmaz fémet, így fémallergiás pácienseink is biztonsággal választhatják ezt a megoldást.

A préskerámia korona tökéletesen illeszkedik az ínyhez, hátránya azonban, hogy kisebb teherbírású, emiatt elsősorban a frontfogakra készülnek.

3

Fémkerámia

A fémkerámia korona esetében a porcelán réteget, amely a fog színét és formáját adja, egy masszív fémvázra készítik el, így ennek köszönhetően a fémkerámia korona stabil és teherbíró.

Nagy előnye, hogy a cirkónium és préskerámia koronákhoz képest kedvezőbb az ára. A fémkerámia korona nagy teherbírással rendelkezik, ennek a tulajdonságának köszönhetően a hátsó fogak pótlására kiváló megoldás lehet.

Hátránya azonban, hogy az eredeti fog színét csak megközelítő színárnyalat érhető el általa. A fémkerámia korona felhelyezéséhez emellett több foganyag elvétele is szükséges. Fémallergiás páciensek számára pedig nem ajánlott ez a megoldás.

Kivehető fogpótlások

A kivehető fogpótlások olyan fogművek, amelyek könnyen eltávolíthatók a szájüregből.

Segítségükkel a nagyon kiterjedt vagy akár teljes foghiány is pótolható.

A kivehető fogpótlások régi múltra tekintenek vissza, ugyanakkor nagy változásokon mentek keresztül az elmúlt években. A modern technológiának köszönhetően ma már tökéletesen illeszkedő kivehető fogművek készülnek, amelyek kényelmesebb viselést tesznek lehetővé a páciensek számára.

A kivehető fogpótlások komfortszintje azonban még így is nagyban elmarad a rögzített vagy a kombinált fogpótlások kényelméhez képest.

A kivehető fogpótlások előnyei.

Kedvező áron érhetők el
Könnyen tisztíthatók
Könnyen javíthatók
Teljes foghiány esetén a leggyorsabb megoldást nyújtják
Kapcsos kivehető fogpótlás.

Kapcsos kivehető fogpótlás

A részlegesen kivehető fogpótlások alapja egy fémlemez, amelyre a fogtechnikus építi fel a fogművet. A részleges fogpótlások kivehető része kapcsokkal vagy rejtett módon illeszkedik a meglévő fogakhoz.

Bár sokkal stabilabb megoldást nyújt, mint a teljesen kivehető fogsor, sajnos idővel az a fog, amelyhez a kapocs rögzül, károsodhat. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a kapcsok láthatóvá válnak beszéd közben.

Teljesen kivehető fogsor egy fogorvos kezében.

Teljesen kivehető fogpótlás

Teljesen kivehető fogpótlás készítése olyan esetekben ajánlott, amikor valamilyen okból adódóan nem oldható meg az implantátumos fogpótlás. Ennél a fogműnél a felső állkapcson a vákumhatás, míg az alsó állkapcson a gravitáció tartja a fogsort.

A teljesen kivehető fogpótlás teljes foghiány esetén az egyik legkedvezőbb megoldás a költségek tekintetében. Nagy hátránya azonban az alacsony komfortérzet.

Kombinált fogpótlások

A kombinált fogpótlások egyesítik a kivehető és a rögzített fogpótlások előnyeit.

A kombinált fogpótlások általában a meglévő fogakhoz rögzülnek valamilyen rejtett csatlakozó segítségével (teleszkópos és csúsztatós). Sokkal kényelmesebbek ezáltal és nagyobb biztonságérzetet is nyújtanak a viselésükkor.

Kívülről a rögzítés nem látható, ezért esztétikailag is megfelelő megoldást jelentenek.

A kombinált fogpótlások előnyei.

Kiemelkedő stabilitás és nagyobb tartósság
A rögzítő részek nem látszanak beszéd közben
Költséghatékony
Gyors megoldás
Teleszkópos fogpótlási megoldás.

Teleszkópos fogpótlás

A teleszkópos protézis egy olyan fogmű, amelyet teleszkópos koronák rögzítenek. Ebben az esetben a meglévő fogakon kialakított primer koronákra helyezzük fel a protézisen található szekunder koronákat. Ezek biztosítják a stabil rögzítést.

A teleszkópos fogpótlás a nagyobb stabilitás mellett még egy előnnyel rendelkezik, hogy a rögzítés láthatatlan módon is megvalósítható.

Csúsztatós fogpótlás fog protézis.

Csúsztatós fogpótlás

A csúsztatós fogpótlások az elkészített fogkoronához és hídhoz speciálisan, egy csúsztató segítségével, kapcsok nélkül rögzülnek.

A protézis beillesztése és eltávolítása egyszerű. Ez a fogpótlási módszer kifejezetten jó megoldás olyan esetekben, amikor az őrlőfogak helyettesítése szükséges, de a páciens nem szeretne implantátumot.

Csúsztatós fogpótlásnál a frontfogakra készül egy híd, amelyhez a kivehető fogrész kapcsolódni tud.

Nagy előnye, hogy a fogmű behelyezése nem károsítja a fogzománcot, és csökken a fogak kilazulásának az esélye.

Dr. Gyenes István protetikus- és implantológus fogszakorvos Győr.

"A protetika a szenvedélyem. Hiszek abban, hogy egy megfelelően elkészített fogpótlással gyökeresen megváltoztatható az emberek életminősége. Mindig szeretem látni ennek a folyamatnak a végeredményét. A szép és elégedett mosolyt.

Tudom, hogy sokan a mai napig tartanak a fogorvosi kezelésektől, és nehezen szánják rá magukat a beavatkozásokra. A rendelőmben mindent megteszek azért, hogy a pácienseim a legnagyobb biztonságban érezhessék magukat, és hogy a kezelések teljesen fájdalommentesek legyenek.

Az első konzultáció alkalmával a pácienseimmel együtt beszéljük át a kezelési tervet és az általam javasolt egyedi fogpótlási módszereket. Ismertetem azok előnyeit és hátrányait is, így a pácienseim minden információt megkapnak a felelősségteljes döntéshez.

Várom szeretettel konzultációra."

Dr. Gyenes István

Implantációs protetikus, esztétikai fogszakorvos

A fogpótlás menete

A választott fogpótlás típusától függően a kezelések egyénenként eltérő időt vehetnek igénybe. Nézzük meg, hogy általánosságban hogyan, miként történik a fogpótlás.

1

Állapotfelmérés és konzultáció

Az állapotfelmérés alkalmával pácienseink részletes tájékoztatást kapnak arról, hogy milyen fogpótlási lehetőségek közül választhatnak. A diagnosztikai eszközök segítségével az összes alternatív lehetőséget, azok előnyeit és hátrányait is megbeszéljük, felvilágosítást adva a kezelések menetéről és esetleges szövődményeiről.

2

A kezelés megtervezése

Minden beavatkozás megtervezésénél komprehenzív szemléletet követünk. A fogpótlással a funkció és az esztétikum helyreállítása is a célunk, különösen a legnagyobb szakmai kihívást jelentő mosolyzónában, ahol a legmagasabb az esztétikai elvárás. A szükséges beavatkozásokról kezelési tervet állítunk össze, a kezelések ütemezéséről pedig pácienseinkkel közösen döntünk.

3

Csiszolás

A kezelések a fogak előkészítésével, csiszolásával kezdődnek. Ez a beavatkozás minden esetben helyi érzéstelenítésben, teljesen fájdalommentesen történik. Kivehető fogsor készítésekor nincs szükség a fogak csiszolására.

4

Precíziós lenyomatvétel és tervezés – Fogpótlás, korona készítése

A választott fogpótláshoz először levesszük a szükséges lenyomatot, majd a fogtechnikai laborban a fogtechnikusok elkészítik a fogművet.

5

Ideiglenes fogpótlás

A végleges fogpótlás elkészüléséig pácienseink számára ideiglenes fogpótlást készítünk, így sokkal komfortosabb lesz a várakozási idő.

6

Próba

A fogpótlás vázának felpróbálásakor a pontos illeszkedést vizsgáljuk. A fogmű csak akkor kaphatja meg a végleges formáját, ha a váz tökéletesen illeszkedik.

7

A kész fogpótlás felhelyezése

Az elkészült végleges fogművet (fogkoronák és foghidak) ragasztással, kapcsos vagy csúsztatós megoldással rögzítjük.

+1

Tegye meg most az első lépést

A hiányzó fog pótlására többféle módszer létezik. Minden esetben közösen választjuk ki a legoptimálisabb és legkényelmesebb megoldást. Tegye meg az első lépést a gyógyulás felé vezető úton. Szeretettel várjuk rendelőnkben.

IDŐPONTFOGLALÁS

Vélemények pácienseimtől

A rendelő

Orvosi munkámat a legmodernebb gépek és eszközök segítik, amelyek hozzájárulnak a kezelések sikereihez.

A fogpótlások megtervezéséhez és elkészítéséhez ugyanis a szaktudás mellett elengedhetetlen a high-tech gépek megléte is a rendelőben. Ezek elsősorban kiváló diagnosztikai eszközöket és a legpontosabb képalkotásra alkalmas CBCT készüléket jelentik.

Az eszközök mellett természetesen a pácienseink kényelmére is ügyelünk, és próbáljuk minél komfortosabbá tenni számukra a rendelőnkben töltött kezelési időt.

Várom szeretettel konzultációra.

Gyenes Dent Rendelő

Fogpótlással kapcsolatban felmerült kérdések

A korona vagy a híd elkészítéséhez elegendő 2-3 alkalommal felkeresni a rendelőnket. Az első kezelés alkalmával történik a fogak előkészítése, csiszolása, majd ezt követően a lenyomatvétel és az ideiglenes fogpótlás felhelyezése. A második kezelés alkalmával történik a fogpróba. Majd a harmadik kezelésen a végleges korona vagy híd átadása következik. A kezelések általában 1-2 hétig tartanak.
A kivehető fogpótlás ideális esetben akár 1 hét alatt is elkészülhet. Kombinált fogpótlásnál azonban érdemes 2-3 alkalommal több kezelési időt számolni.
A kezelés költsége a választott fogpótlás típusából adódóan egyénenként változhat. Általánosságban azonban elmondható, hogy a kivehető és a kombinált fogpótlások tartoznak a legkedvezőbb árkategóriába, míg a legdrágábbak a rögzített megoldások. A költségeket befolyásolja a készülő fogpótlás anyaga is. Minden esetben egyedi árajánlatot készítünk és személyesen beszéljük meg a részleteket, csak így lehet a legoptimálisabb árat meghatározni.
Tartós foghiány esetén az állkapocsban található csontszövetek megritkulnak, így az implantátumos fogpótláshoz csontpótlásra lesz szükség. A gyenge rágóerőnek köszönhetően pedig emésztőszervi problémák is felléphetnek.
Nem. A kezelések minden esetben érzéstelenítésben történnek.
Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. Általánosságban azonban elmondható, hogy mindig a rögzített fogpótlások nyújtják a legkomfortosabb megoldást.
A fémkerámia és a préskerámia koronák, valamint a hidak élettartama általában 8-10 év. A cirkónium koronák a legtartósabbak, az élettartalmuk akár több évtized is lehet.
Egy vagy akár az összes fogat is lehet pótolni fogpótlással. Általában a meglévő fogak mennyisége és minősége határozza meg, hogy milyen fogpótlási módszerek közül lehetséges a választás.
Természetesen nem, egyetlen páciensünk sem marad fogak nélkül. Már az első fogászati kezelés alkalmával ideiglenes fogpótlást készítünk, amelyet a végleges fogpótlás átadásáig viselhetnek pácienseink.

Rendelőnk felkészült a COVID-19 elleni védekezésre

Pácienseinket csakis előre egyeztetett időpontban áll módunkban fogadni
Kérjük, hogy minden esetben pontosan érkezzenek, ezzel is minimálisra csökkentve a váróban töltött időt
Lehetőség szerint, amennyiben nem létfontosságú, kérjük, hogy kísérő nélkül érkezzenek
Az érkezést követően kötelező a fertőtlenítő kézmosás a kihelyezett szappannal és fertőtlenítővel
Az egymást követő kezelések között alaposan fertőtlenítjük a légteret
Rendelésünk alatt speciális védőruházatot viselünk, amellyel pácienseinket is védjük

Dr. Gyenes István

Implantációs protetikus, esztétikai fogszakorvos

Kérjen időpontot vagy keressen minket bizalommal felmerülő kérdéseivel!

GyenesDent telefonszám +36 70 940 6866

Copyright GyenesDent © All Right Reserved. Copy by Adsvalley, Design by H