GYENES DENT FOGÁSZAT GYŐR - FOGTÖMÉSEK

Esztétikus, tartós és fehér fogtömések

Tökéletesen szép mosolyú nő egy almát tarta a kezében.

Mikor szükséges a fogtömés?

A fogtömés az egyik leggyakoribb fogászati kezelés, melynek célja a szuvas fogak egészségének, funkciójának és esztétikumának a helyreállítása. A kezelés során eltávolítjuk a szuvasodott foganyagot és a fog belsejébe kiváló minőségű tömőanyagot helyezünk.

A fogtömés bár fájdalommentes kezelés, mégis ettől tartanak leginkább a páciensek. A modern érzéstelenítőknek köszönhetően azonban ez a beavatkozás is teljesen komfortossá tehető.

A fogtömés típusát nagyban befolyásolja a fogszuvasodás mértéke. Nagyobb foganyagot érintő szuvasodás esetén egyedileg készített porcelán betét, inlay vagy onlay készítése szükséges a sérült fogakba.

Személyre szabott kezelési tervért és árajánlatért szeretettel várjuk rendelőnkbe egy konzultációra

IDŐPONTOT KÉREK

Egy lyukas fog betömése.

Hagyományos fogtömés

A fogszuvasodás nagyon gyakori, szinte már elkerülhetetlen fogászati probléma. Ha azonban időben észrevesszük a szuvas fogat és fogorvoshoz fordulunk vele, akkor nem okoz majd semmilyen későbbi szövődményt. Ha a fogszuvasodás mélyebb rétegeket is érint, az nagyban növelheti a fogveszteséget. Érdemes tehát időben megállítani ezt a folyamatot.

A fogtöméseket minden esetben esztétikus, fehér színű tömőanyagból készítjük, amely illeszkedik az eredeti fogak színárnyalatához, így a beavatkozás láthatatlan marad.

Kiterjedt fogszuvasodás esetén előfordulhat, hogy már csak az inlay vagy onlay betétek jelentenek megoldást.

Inlay fogtömés Győr.

Inlay fogtömések

Az inlay tulajdonképpen egy ragasztott fogbetét, melynek megtervezéséhez lenyomatvétel szükséges. A minta a kezelést követően a fogtechnikai laborba kerül, ahol a fogtechnikus készíti el az egyedi inlay-t. A kerámia betétet az átadás alkalmával ragasztással rögzítjük a fogba.

Az inlay betéteket az őrlőfogak felépítésére használjuk azokban az esetekben, amikor a szuvasodás már olyan nagy kiterjedésű, hogy fogtöméssel már nem lehetséges megmenteni a sérült fogat.

Az inlay fogtömés nagy előnye, hogy biztonságosan rögzíthető a fogban és a megmaradt ép fogszöveteknek is kellő védelmet biztosít, mindemellett teljes mértékben helyrehozható általa a fog eredeti formája.

Az inlay fogbetét készülhet műanyagból, kerámiából, cirkónium-kerámiából és aranyból is. Ezek közül a kerámia inlay esztétikai értéke a legmagasabb, amely színben tökéletesen illik az eredeti fogakhoz.

Onlay fogtömés Győr.

Onlay fogtömések

Az onlay fogbetét szinte teljesen megegyezik az inlay fogtöméssel. A különbséget az adja, hogy az onlay fogbetét nagyobb károsodás esetén javasolt, amikor a rágófelületet már teljes egészében szükséges befedni. Ebben az esetben már nemcsak a fogfelszín, hanem a fogcsücsök is ellátást igényel.

Az inlay fogbetéthez hasonlóan az onlay fogbetét is lenyomatvétel alapján, egyedileg készül a fogtechnikai laborban.

Az onlay fogtömés többféle anyagból készülhet, tökéletesen illeszkedik a fogfelszínhez, így kifejezetten tartós és esztétikus megoldás, amely ellenáll a kopásnak is.

Nagy előnye, hogy a koronával ellentétben az onlay-hez nem szükséges eltávolítani ép fogszöveteket.

Hogyan készül az onlay és az inlay fogtömés?

A hagyományos fogtömésekkel együtt az inlay/onlay fogtömések is teljesen fájdalommentes kezelések. Nézzük meg, hogy általánosságban hogyan történik a kezelés!

1

Állapotfelmérés és konzultáció

Első alkalommal állapotfelmérés történik. A fogorvosi vizsgálat során a diagnosztikai eszközök segítségével feltárjuk a probléma okát, majd ezt követően javaslatot adunk a szükséges kezelésekre.

2

Fogtömés vagy onlay/inlay tömések

A kezelési terv elfogadását követően akár az első alkalommal el is kezdődhetnek a kezelések. Ilyenkor általában 1-2 fog restaurációjára kerül sor.

Gyulladás vagy súlyosabb fogfájás esetén a beavatkozás megkezdése előtt kezelni kell a problémát és csak a gyulladás megszűnése után kezdjük el a kezeléseket.

Inlay/onlay fogtömések készítésekor első alkalommal a fogak előkészítése történik, majd a preparálást követően lenyomatvételre kerül sor. A lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el a szükséges betéteket. A kezelt fogfelszínre az inlay/onlay elkészüléséig ideiglenes tömést helyezünk.

3

Az inlay/onlay fogbetét behelyezése

Az elkészült inlay/onlay-t a fogorvos ragasztással illeszti a helyére, majd ezt követően összepolírozza a fogbetétet a foggal.

+1

Óvja meg fogai egészségét!

Érdemes rendszeres időközönként részt venni kontroll vizsgálatainkon, mert így megelőzhető a fogszuvasodás vagy időben észrevehető a probléma. Súlyosabb fogszuvasodás esetén akár gyökérkezelés is szükségessé válhat.

IDŐPONTFOGLALÁS

Vélemények pácienseimtől

A rendelő

Rendelőmben a legmodernebb gépekkel és eszközökkel dolgozunk, amelyek hozzájárulnak a fogászati kezelések sikeréhez.

Kiváló diagnosztikai eszközök és a legpontosabb képalkotásra alkalmas CBCT készülék segíti a munkánkat.

Az eszközök mellett természetesen a pácienseink kényelmére is ügyelünk, és próbáljuk minél komfortosabbá tenni számukra a rendelőnkben töltött kezelési időt.

Gyenes Dent Rendelő

Fogtömésekkel kapcsolatban felmerülő kérdések

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amelyet a páciensek feltesznek a kezelések alkalmával. Mindig azt javasoljuk, hogy a kezelés előtt néhány órával egyenek egy keveset, hogy az éhség ne okozzon problémát a kezelés után. Az egyszerű fogtömést követően az érzéstelenítés elmúltával már nyugodtan lehet étkezni.
A fogtömés helyi érzéstelenítésben történik, így elmondható, hogy teljesen fájdalommentes a kezelés.
A fogtömések élettartama általában 10 év. Ezután érdemes cserélni őket.
A beavatkozás után előfordulhat kisebb érzékenység, különösen akkor, ha a fogszuvasodás nagyobb kiterjedésű vagy mélyebb rétegeket érintő volt. Ha a panaszok hosszabb idő után sem múlnak, akkor érdemes ismételten felkeresni rendelőnket, hogy megnézzük, mi okozhatja a panaszokat és orvosoljuk a problémát.
Az inlay/onlay betétek általában 5 munkanap alatt készülnek el. Ez az időintervallum azonban a fogtechnikai labor terheltségétől függően változhat.
A koronát mindig előrehaladott fogromlás esetén javasoljuk. Az inlay/onlay tömések lényegében átmenetet jelentenek a fogkorona és a fogtömés között.
Az inlay/onlay fogtömések kiválóan illeszkednek a fogba, a restaurációhoz csak a szuvas fogréteg eltávolítása szükséges, így optimálisabb megoldást nyújtanak, mint a fogkorona.

Dr. Gyenes István

Implantációs protetikus, esztétikai fogszakorvos

Kérjen időpontot vagy keressen minket bizalommal felmerülő kérdéseivel!

GyenesDent telefonszám +36 70 940 6866

Copyright GyenesDent © All Right Reserved. Copy by Adsvalley, Design by H